Newsletter Επιμελητήριο Χαλκιδικής 12/11

Τετάρτη, 12Νοεμβρίου 2014 | Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

 

 

Τετάρτη, 12Νοεμβρίου 2014 | Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

  • ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 237/A΄/07.11.2014 δημοσιεύτηκε ο Ν. 4305/2014 όπου αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Από Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Επιπλέον από την ερχόμενη Πέμπτη 13/11 αναμένεται να ανοίξει και η ειδική εφαρμογή στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υπαγωγή των φορολογουμένων στη ρύθμιση  Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι απλή, καθώς οι οφειλέτες θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να εισέρχονται στην ειδική υπηρεσία ρύθμισης των οφειλών. Εκεί θα μπορούν να επιλέγουν τον αριθμό των δόσεων, έχοντας υπόψη τους ότι το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές σε όλα τα Ταμεία εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014. Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2014, ενώ για τον ΟΑΕΕ οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014. Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση, η ανελλιπής εξυπηρέτηση των τρεχουσών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ (στην Χαλκιδική στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον Πολύγυρο).

 

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ 24η DETROP 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει ότι η 24η DETROP 2015 Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.  Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων αποφάσισε να πάρει και φέτος μέρος στην ανωτέρω έκθεση με τις επιχειρήσεις –μέλη του. Το κόστος της ενοικίασης του χώρου κυμαίνεται στα 87€/τ.μ. ίχνος εδάφους. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν έκπτωση ύψους 20% που έχει επιτύχει ο φορέας μας για την ενοικίαση του χώρου ως ομαδική συμμετοχή των μελών του από τη διοργανώτρια εταιρία. Μετά την έκπτωση του 20% η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 69,60€ ανά τ.μ. συν ΦΠΑ. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι σε ένα ενιαίο περίπτερο, μίας όψης στο περίπτερο 13.Επίσης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε φέτος να επιδοτήσει όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο με ποσοστό 10% στην κατασκευή του περιπτέρου έως 20 τ.μ.. Η κατασκευαστική εταιρία που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των περιπτέρων θα επιλεγεί από το Επιμελητήριο σε συμφωνία με τους συμμετέχοντες, έπειτα από προσφορές που θα ζητηθούν. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην DETROP 2015 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που μπορούν να την προμηθευτούν και από τα γραφεία του Επιμελητήριου μας και να την αποστείλουν προς αυτό συμπληρωμένη το αργότερο έως την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, ηλεκτρονικά στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., με fax στο 2371021355 ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Πολυτεχνείου 58, 63100 Πολύγυρος. Η αίτηση συμμετοχής, οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες της έκθεσης, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 23710 24200 – 24300 και στο e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

 

  • ΟΑΕΔ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 6.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα από τον ΟΑΕΔ και έχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, για την κάλυψη κατά ανώτατο όριο 2 θέσεων, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Η αίτηση από τις επιχειρήσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

 

  • ΥΠΑΝ: ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Προσφορές όλο τον χρόνο για το 50% των εμπορευμάτων προβλέπει υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον «κώδικα δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες», που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα  12-11-2014 σε ΦΕΚ. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, θα είναι υποχρεωτική η διπλή αναγραφή τιμών για τις προσφορές και ότι θα ιδρυθεί ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών για τις προσφορές, ενώ σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται τέσσερις φορές το χρόνο. Μείωση τιμών άνω του 15% αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης από την εφαρμογή του κώδικα ενώ υπογραμμίζεται ότι οι προσφορές αφορούν όλα τα βιομηχανικά είδη εκτός τροφίμων, οπότε στα τμήματα των σούπερ μάρκετ που αφορούν βιομηχανικά είδη θα γίνονται προσφορές. Με την απόφαση, μεταξύ άλλων θεσπίζεται ότι: (α) Οι προσφορές μπορεί να πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων, (β) Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία  του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα, (γ) Οι εκπτώσεις θα μπορούν να διενεργούνται 4 φορές το χρόνο σύμφωνα με το νόμο 4177/2013. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης, Εάν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει  να αναγράφεται  στην προθήκη του καταστήματος. Σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει  να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από…% έως ….%). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις  αφορούν επιλεγμένα είδη  με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό, (δ) Ο  Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει  ότι εκπτώσεις και προσφορές μπορούν να κάνουν και τα καταστήματα stock και Outlet. Με την απόφαση που υπεγράφη προβλέπεται να τηρείται βάση καταγγελιών καταναλωτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασία Καταναλωτή. Οι καταγγελίες μπορεί να γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.1520.gr με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας, στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του, καθώς  και τα στοιχεία της επιχείρησης και την πρακτική την οποία επιθυμεί να καταγγείλει.

·         ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ  

Τέθηκε στη διάθεση του κοινού η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ακόμη και όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΓΓΔΕ. Μέχρι σήμερα, η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργούσε μόνο για όσους δεν είχαν καμία οφειλή όχι μόνο ληξιπρόθεσμη αλλά ούτε καν βεβαιωμένη. Με τη λειτουργία της εφαρμογής, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενδιαφερομένων που θα αποφύγουν την ουρά της εφορίας και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Internet και της εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ. Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους απαιτείται φορολογική ενημερότητα είναι οι εξής: (α) Είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης), (β) Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου, (γ) Για μεταβίβαση ακινήτου, (δ) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής κυβέρνησης. Η φορολογική ενημερότητα για όσους έχουν οφειλές (μη ληξιπρόθεσμες ή αν είναι ληξιπρόθεσμες να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης) θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Ακόμα και η ύπαρξη βεβαιωμένης οφειλής -χωρίς αυτή να είναι ληξιπρόθεσμη- συνεπάγονταν την υποχρέωση επιβολής αιτήματος στη ΔΥΟ για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας μηνιαίας ισχύος σε χειρόγραφη μορφή. Για όσους δεν οφείλουν τίποτα, η ενημερότητα θα έχει διάρκεια δύο μηνών.

·         ΥΠΑΑΝ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Κατά  14,82% αυξήθηκε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών Νοεμβρίου, το ποσοστό απορρόφησης επί των πληρωμών, του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ σκέλους, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας  Κωνσταντινόπουλος, από την αρχή του 2014 και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί κονδύλια ύψους 3.920.260.000 ευρώ για έργα ΕΣΠΑ και λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενισχύοντας την αγορά με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ πόρους επιπλέον,  σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

  • ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 5,1% ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Νέα μεγάλη μείωση 5,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Σεπτέμβριο εφέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών μειώθηκε κατά 2,1%. Σημειώνεται, ότι τον Σεπτέμβριο πέρυσι, είχε καταγραφεί πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2%.

·         ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Ηλεκτρονικό «Φάκελο Ασφάλισης Υγείας», με πληροφορίες για τις επισκέψεις, τις ιατρικές πράξεις και όλες τις παροχές σε υλικά και φάρμακα, που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε ασφαλισμένο του, ενεργοποιεί ο Οργανισμός. Οι ασφαλισμένοι από 1η Ιανουαρίου 2015 θα έχουν πρόσβαση στον προσωπικό τους «φάκελο» -με κωδικό εισόδου τον κλειδάριθμο του TAXISnet- ώστε οι ίδιοι να ελέγχουν τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν λάβει. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει το «προφίλ» του ασφαλισμένου και σε περίπτωση κατάχρησης εξετάσεων, το σύστημα θα προειδοποιεί τον Οργανισμό και δεν θα εγκρίνει ύποπτες εξετάσεις. Επιπρόσθετα, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να λαμβάνει προσωπικά μηνύματα από τον Οργανισμό. Αρχές του νέου έτους «έρχεται» και η κάρτα ασφάλισης υγείας προκειμένου ο ασφαλισμένος να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να γίνει καμία «συναλλαγή». Οι ιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις και φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς την κάρτα. Με την εφαρμογή της, ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, θα προχωρήσει και στην κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας.

·         ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 62,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

«Μαύρες τρύπες», σημαντικές αποκλίσεις σε δαπάνες και άλλα οικονομικά μεγέθη, αδυναμία ορθής αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων κ.λπ. διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) για τον ισολογισμό και απολογισμό του κράτους για το 2013, εντοπίζοντας ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα στον εισπρακτικό μηχανισμό, με συνέπεια να αυξάνονται συνεχώς τα ανείσπρακτα υπόλοιπα. Στην ετήσια έκθεση (διαδήλωση) του ΕΣ, που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλή Β. Μεϊμαράκη ο πρόεδρος ΕΣ Ν. Αγγελάρας, η Ολομέλεια ΕΣ υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους.Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ως προς την εισπραξιμότητά τους και ως προς την επίπτωσή τους στις οικονομικές καταστάσεις του κράτους. Το ΕΣ επισημαίνει ότι υπόλοιπο που εκκρεμεί προς είσπραξη (αφορά, κυρίως, βεβαιωθέντες άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, προσαυξήσεις, πρόστιμα, χρηματικές ποινές) αυξήθηκε έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους κατά 7,1 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 62,4 δισ. € (34,28% του ΑΕΠ). Μάλιστα το εισπρακτέο υπόλοιπο είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο, αφού δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ τα βεβαιωθέντα αλλά μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του ΕΣ επί σειρά ετών ότι έτσι παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις και οι αρχές της ειλικρίνειας και ακρίβειας του προϋπολογισμού. Το ΕΣ «χτυπάει καμπανάκι» ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των ελλειμμάτων φορέων της γενικής κυβέρνησης, ιδίως στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, με αντιμετώπιση των αιτιών που τα δημιουργούν διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα.

  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερες από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 52,3%) εμφανίζονται καινοτόμες σε τουλάχιστον έναν τομέα δραστηριότητας. Η πλειονότητα των εγχώριων εταιρειών είναι καινοτόμες στο μάρκετινγκ (36,8%) και στην οργάνωση της επιχείρησης (30,2%), ενώ το 19,5% αναπτύσσει καινοτομίες σε προϊόντα, είτε αγαθά είτε υπηρεσίες. Αυτές οι διαπιστώσεις προκύπτουν από τη στατιστική έρευνα για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την τριετία 2010-2012, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τα στοιχεία της έρευνας έχουν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε ειδική έκδοση του ΕΚΤ. Με την αποστολή των εν λόγω στοιχείων επιτυγχάνεται η επαναφορά της Ελλάδας στον "χάρτη" των ευρωπαϊκών Δεικτών για την Καινοτομία, μετά από εξαετή απουσία.

·         ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 2015

Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, κάτοχους «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, δίνει η απόφαση κυβέρνησης και τραπεζιτών , να ισχύσει και το 2015, η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha Bank, ,Εθνική Τράπεζα, Eurobank)  με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

·         ΣΤΑ 23 ΕΚΑΤ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΤΕ

Σε νέα αναθεώρηση της εκτίμησης των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα για το 2014 προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων του Oκτωβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, προβλέπεται ότι ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού θα φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας.Σε περίπτωση, μάλιστα, που θα επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις - πλην κρουαζιέρας - εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012. Συνολικά, επομένως, για το 2014, η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών - με όλα τα μέσα - κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013

·         ΕΛΣΤΑΤ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 33,7% ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΙΧ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει ότι τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 9.158 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 6.850 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 33,7%.Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 85.776 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 66.216 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 29,5%. Το αντίστοιχο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 είχε παρουσιάσει μείωση 1,6% σε σχέση με το δεκάμηνο του 2012.