ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το Kallikrateia.gr δε φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων στα "Υγεία, Ιατρικά, Άσκηση & Διατροφή". Ελέγξτε την πηγή του άρθρου για πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό υπόβαθρο του αρθρογράφου.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ λαμβάνετε τα άρθρα που διαβάζετε στο διαδύκτιο ως επιστημονικές γνωματεύσεις!

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!


 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί έχει δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας . Δεδομένου ότι η δυσλεξία δεν έχει να κάνει με τη νοημοσύνη ενός ατόμου , οι γονείς των παιδιών με δυσλεξία είναι συχνά μπερδεμένοι όταν το παιδί τους δεν μπορεί να τα καταφέρει στο σχολείο ή αγωνίζεται να διαβάσει ένα απλό βιβλίο .

 

Τι είναι η δυσλεξία ;

Περίπου το 5% έως 10 % όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ έχουν μαθησιακές δυσκολίες . Η δυσλεξία είναι ο πιο κοινός τύπος . Οδηγεί σε προβλήματα με την ανάγνωση και την κατανόηση του γραπτού λόγου . Τα παιδιά με δυσλεξία έχουν προβλήματα κατά την επεξεργασία των πληροφοριών. Συχνά, τα παιδιά με δυσλεξία έχουν πρόβλημα με τη γραφή, την ορθογραφία , την ομιλία, και τα μαθηματικά.

Συμπτώματα της δυσλεξίας στα παιδιά:

Τα παιδιά με δυσλεξία μπορεί να έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα :

Δυσκολία στην ανάγνωση

Είναι ανορθόγραφα

Παραλείπουν τόνους και στίξη

Μειωμένη ικανότητα να μάθουν τα βασικά , όπως το αλφάβητο , τα χρώματα και τους αριθμούς

Προβλήματα με τη γραφή

Μπερδεύουν ορισμένα γράμματα ή τις εντολές των γραμμάτων μέσα στις λέξεις

Εκτιμάται ότι το 25 % των ατόμων με δυσλεξία παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες με δυσλεξία, μπορεί να εμφανιστούν :

Προβλήματα στην ανάγνωση , τη γραφή και την ορθογραφία

Δυσκολία στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Δυσκολία στον γραπτό λόγο και  στην απομνημόνευση αριθμών

Η δυσλεξία μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες στα παιδιά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν λογοθεραπευτή. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου κυρίως στην Α'και Β΄ Δημοτικού.

Το διαβάσαμε στο boro.gr