Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου στη Νέα Καλλικράτεια

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, πλήθος πιστών συνέρρευσε στο Ιερό ναό Οσίας παρασκευής, παρακολούθησε τη λειτουργία και συμμετείχε στην πένθιμη πομπή. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου η Φιλαρμονική Νέας Καλλικράτειας ανέκρουσε πένθιμα εμβατήρια, λαμπρύνοντας ακόμη περισσότερο την τελετή.

Στη περιφορά παρευρέθη ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Κος Καρράς και άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά το τέλος της περιφοράς,  πραγματοποιήθηκε το έθιμο της καύσης του Ιούδα, ο οποίος σύμφωνα με τις γραφές, πρόδωσε το δάσκαλο του και Κύριο μας με ένα φιλί για 30 αργύρια. Ο Ιούδας, μετά την προδοσία του, εδωσε τέλος στη ζωή του.

Για την ιστορία πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι - σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα - και η σημερινή αξία του θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 Ευρώ.

 

Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο;

Το να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο, είναι μια ευσεβής συνήθεια με νόημα σχεδόν εμφανές.:

«Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβειά μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του».Το ίδιο γίνεται και με το Ι.Πετραχήλι, όπου σκύβω κάτω από αυτό, για να δεχθώ την ευλογία και την ευχή του Ιερέα, είτε στην Εξομολόγηση, είτε στο Ευχέλαιο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευχή.

 

Ω γλυκύ μου έαρ

Το Ω γλυκύ μου έαρ είναι Εγκώμιο Επιταφίου Θρήνου της Μ. Παρασκευής. Είναι από τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους. Το κατανυκτικό κείμενο του ύμνου αποδίδει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. Είναι ένα μοιρολόι, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Εξιστορεί την σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.