Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί στην Τουρκία

 Ο Ερντογάν δίνει από 494 ευρώ στους σεισμόπληκτους - Ισοπεδώθηκαν πόλεις στη νότια Τουρκία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 10 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας - Αναστολή συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας 6/2, καθώς και από τον ισχυρό μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που ακολούθησε μερικές ώρες μετά. Ερείπια παντού, με ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από αυτά και περισσότερους από 11.200 πολίτες να έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί.

Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies από διάφορες πόλεις και οι οποίες ελήφθησαν πριν και μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Ψηλά κτίρια στην Ισλαχίγια και στο Νουρντάγκι της επαρχίας Γκαζιαντέπ κατέρρευσαν, γεμίζοντας τους δρόμους με συντρίμμια, ενώ άλλα άντεξαν τη σφοδρή δόνηση.

Σκηνές για τη φιλοξενία σεισμόπληκτων πολιτών και μελών από ομάδες διάσωσης έχουν ξεφυτρώσει στη μέση λεωφόρων και φορτηγά και οχήματα παρατάσσονται σε άλλους δρόμους. Σε ορισμένες περιοχές, σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έχει καταστραφεί από τον σεισμό.

«Δεν θα μείνει ο κόσμος στους δρόμους» λέει ο Ερντογάν – Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Στο Καχραμάνμαρας, την επαρχία της νότιας Τουρκίας που βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν για να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά την τραγική κατάστασδη που επικρατεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε και αφού τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες να μείνουξ στις δρόμους» και πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό οι σεισμοπαθείς μπορούν να μείνουν σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα.

Επιπλέον, τόνισε πως θα ανακατασκευαστούν σπίτια για τους πολίτες, είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Ακόμη, ζήτησε από τους Τούρκους να ενημερώνονται μόνο από τις αρμόδιες αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την καθυστερημένη ανταπόκριση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επικαιροποίησε και τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες. «Η σεισμική καταστροφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, έπληξε 10 από τις επαρχίες μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο των 10 επαρχιών μας. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι 8.574. Ο αριθμός των τραυματιών είναι 49.133, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 6.444.

Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας και το κράτος πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του με τους δήμους, ιδιαίτερα την AFAD, με όλα τα μέσα που διαθέτει». Πλέον, ο συνολικός αριθμός νεκρών σε Τουρκία και Συρία (έχουν επιβεβαιωθεί 2.662 θάνατοι) ανέρχεται σε 11.236.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 494 ευρώ (10.000 λίρες) σε κάθε οικογένεια για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Πάνω από 1.500 διασώστες και ιατρούς στέλνει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.500 διασώστες και γιατρούς, καθώς και σε 100 εκπαιδευμένους σκύλους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Διαεχίρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η βοήθεια αυτή προέρχεται από 20 χώρες της ΕΕ και τρεις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
 

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αυτή τη φορά σε είδη βοήθειας εκτάκτου ανάγκης: σκηνές, κουβέρτες και σόμπες.

Όσον αφορά τη Σύρια, η Δαμασκός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σήμερα το πρωί. Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε».

Δραματική αύξηση των νεκρών στη Συρία

Συνολικά πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό τέλος ύστερα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ την ίδια στιγμή περιουσίες έχουν καταστραφεί και κομμάτια της ιστορίας έχουν καταρρεύσει, με κτήρια ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας να έχουν γίνει θρύψαλα.

Σε ένα βίντεο από ψηλά, σε εικόνες που έχουν εξασφαλιστεί από drone, το τοπίο της καταστροφής φαίνεται ξεκάθαρα. Στο οπτικό υλικό φαίνονται ομάδες διασωστών να επιχειρούν στα ερείπια που ήταν κάποτε κτήρια.

Οι θάνατοι στη Συρία έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, κατά 1.262, με ακόμη 2.285 τραυματίες.

Τα Λευκά Κράνη που βοηθούν στην επιχειρήσεις διάσωσης σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας κάνουν λόγο για ακόμη πάνω από 1.400 θανάτους και 2.700 τραυματίες.

Έχουν εκφράσει, δε, φόβο ότι εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από συντρίμμια, κάτι που πιθανόν να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Σχεδόν 300.000 οι εκτοπισμένοι λόγω του σεισμού

Πάνω από 298.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του φονικού σεισμού αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προφανή αναφορά στα τμήματα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι εκείνα που τελούν υπό τον έλεγχο άλλων φατριών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Χουσεΐν Μακλούφ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, δήλωσε επίσης ότι το κράτος άνοιξε 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

Βοήθεια από την ΕΕ

H Συρία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία, ζητώντας βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στο καθεστώς της Συρίας, ο Γ. Λέναρτσιτς ανέφερε: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων.

Οι κυρώσεις στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και ορισμένους τομείς της οικονομίας μέσω των οποίων το καθεστώς αποκόμισε κέρδη». Ο Γ. Λέναρτσιτς υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας περιλαμβάνουν μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, με στόχο 291 άτομα και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Τέλος, ο Επίτροπος Λέναρτιστς υπενθύμισε ότι η ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων – εταίρων της ΕΕ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι ζοφερή για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτός ο σεισμός επιδείνωσε ακόμα περισσότερο αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί, ώστε να ανακατευθυνθούν οι δραστηριότητες και η υποστήριξη προς τις πληγείσες περιοχές στη Συρία.

Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 με το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για Τουρκία

Στις 12:50 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που θα μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στα Άδανα της Τουρκίας τη δεύτερη ελληνική αποστολή διασωστών.

Το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη στον αέρα και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής τεχνικός έλεγχος. Αφού ολοκληρωθεί και εφόσον πάρει έγκριση, τότε θα ξαναφύγει για Τουρκία.

Το δεύτερο κλιμάκιο αποτελείται από 15 πυροσβέστες της 2ης ΕΜΑΚ μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο.

Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ
Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή ήταν να προσγειωθεί σε 3 ώρες στο αεροδρόμιο Ιντσιρλίκ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Στο πλευρό της Τουρκίας και εθελοντικές ομάδες

Ήδη στην πληγείσα περιοχή, βρίσκεται μια άλλη ομάδα εθελοντών διασωστών και κατευθύνεται προς τα Άδανα, ενώ άλλη μια ετοιμάζεται να αναχωρήσει αύριο.

Η ομάδα που θα φύγει αύριο με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), θα αποτελείται από 35 άτομα και μαζί τους θα έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

«Θα πάμε στα Άδανα σε περιοχές που δεν έχουν ψάξει ακόμη. Θα ερευνήσουμε πολυκατοικίες όπου βρίσκονται θαμμένα δεκάδες άτομα. Πάμε χωρίς να ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Εκεί που θα πάμε εμείς έχει χιόνι, ενώ στα Άδανα έχει πολύ κρύο και παγωνιά», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης στο protothema.gr.

Εκτός από τους 35 Έλληνες διασώστες στις περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη γύρω από τα Άδανα θα είναι και 10 Σέρβοι, 15 Άγγλοι και 5 διασώστες από την Μάλτα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει πλήξει την γείτονα χώρα ο Πρόεδρος ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος Κ. Ρουμελιώτης ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη προκειμένου κλιμάκιο εθελοντών της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. να μεταβεί στην Τουρκία για βοήθεια και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες η αποστολή είναι έτοιμη να σπεύσει στις πληγείσες περιοχές.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα συγκεντρωθεί από δήμους, φορείς, συλλόγους, κόμματα, σωματεία και συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα θα σταλεί στην Τουρκία υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπεύθυνος θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Για να εξασφαλιστεί ότι και θα φτάσουν και θα φτάσουν όπου και όπως πρέπει.

«Ευχαριστώ Ελλάδα» λένε οι Τούρκοι στα κοινωνικά δίκτυα

«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) λένε τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για την παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας. Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα, είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια δύο μικρά κορίτσια, ένας έφηβος και ένας 50χρονος άνδρας.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»

πηγη: NEWMONEY