«Έβρεξε» ανησυχίες στην παραλία της Νέας Ηράκλειας

Έλεγχοι από το ΚΕΠΑΜΑΧ και την Περιφέρεια

Αναστάτωση προκλήθηκε στην παραλία της Νέας Ηράκλειας Καλλικράτειας (σημ. Kallikrateia.gr: Το αρθρο είναι απο αντιγραφή. Κάθε σημείο που αναφέρεται η Νεα Ηράκλεια, αφορά την Νέα Καλλικράτεια, απλά για τυπικούς λόγους δε μπορούμε να αλλάξουμε το άρθρο) Χαλκιδικής από την έντονη νεροποντή που έπληξε την Τετάρτη την περιοχή.

Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, η θάλασσα άλλαξε χρώμα από τις φερτές ύλες ενώ υπήρχε δυσοσμία. «Η πληροφόρηση που λάβαμε ήταν ότι η ανησυχητική εικόνα που παρουσίαζε η θάλασσα διήρκησε γύρω στα 15 λεπτά. Εξάλλου, το Λιμενικό Τμήμα των Νέων Μουδανιών που κλήθηκε και έσπευσε στο σημείο δεν διαπίστωσε ούτε κάποιο περίεργο χρωματισμό στο θαλάσσιο νερό ούτε κάποια δυσοσμία», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Προποντίδας, Αντώνης Σταματίου.

«Για παρανομίες άλλων την πλήρωσε ο Δήμος»

Οι φερτές ύλες που κατέληξαν στην θάλασσα, δημιουργώντας μια καφέ και μαύρου χρώματος κηλίδα, σε συνδυασμό με μια απροσδιόριστη δυσοσμία οδήγησε σε διάφορες υποψίες ότι πρόκειται για λύματα που ενδεχομένως διέρρευσαν από τον βιολογικό σταθμό της Νέας Καλλικράτειας. «Έγινε πολύς ντόρος και για παρανομίες άλλων την πλήρωσε ο Δήμος Νέας Προποντίδας», τόνισε ο κ. Σταματίου. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι ιδιώτες να εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός της έντονης βροχόπτωσης και με μηχανήματα να άντλησαν λύματα από το βόθρο του σπιτιού τους και να τα έριξαν ανεξέλεγκτα σε ρέματα με συνέπεια να καταλήξουν στη θάλασσα. Μάλιστα, πρόκειται για συχνό φαινόμενο, καθώς πολλοί επιλέγουν το συγκεκριμένο τρόπο για να αποφύγουν το κόστος εκκένωσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι η λειτουργία του βιολογικού γίνεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι συμβαίνει με το «φράγμα»

Μια άλλη διάσταση που δόθηκε στην υπόθεση είναι το «σπάσιμο» ενός υποτυπώδους αναχώματος, όπου συγκεντρώνεται το νερό από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του βιολογικού της Νέας Καλλικράτειας. «Το συγκεκριμένο φράγμα υφίσταται από την περίοδο κατά την οποία τη διαχείριση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων είχε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καλλικράτειας. Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε ήταν να περιοριστούν οι ανησυχίες των πολιτών ότι τα νερά του βιολογικού, τα οποία είναι καθαρά, δεν κυλούν προς την παραλία», εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος. «Με τη διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και την ανάληψη από τον περασμένο Ιανουάριο της επίβλεψης των βιολογικών από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου υπήρχαν επισημάνσεις ότι δεν γίνονται σωστά κάποιες ενέργειες από τον Δήμο. Εμείς λειτουργήσαμε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε και η πρώην Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Όλες οι παρεμβάσεις έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι σχετικές άδειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταματίου γνωστοποίησε ακόμη ότι την Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα μετά το περιστατικό, ο βιολογικός σταθμός λειτουργούσε κανονικά και παρόλο που έχει «σπάσει» το υποτυπώδες ανάχωμα «δεν κατέβασε σταγόνα νερό στην έξοδο προς την ακτή». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «τα νερά από την επεξεργασία των λυμάτων δεν καταλήγουν στη θάλασσα. Εξάλλου, πρόκειται για μικρές ποσότητες που η ροή τους δεν επιτρέπει να επεκταθούν σε μεγάλη απόσταση».

Δειγματοληψίες για ανάλυση

Συνεργεία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής προχώρησαν στη λήψη δειγμάτων νερού για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν σημειώθηκαν επιβαρύνσεις. «Ελήφθησαν δείγματα από διάφορα σημεία, όπως η έξοδος όπου υπήρχαν στάσιμα νερά, από τη θάλασσα κ.α. ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συγκρίσεις, να αποτυπωθεί ο βαθμός απόδοσης του βιολογικού και τελικώς να εξακριβωθεί η περίπτωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης», υπογράμμισε ο κ. Σταματίου.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων αναμένεται να γνωστοποιηθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς υπάρχουν και αναλύσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να δώσουν αποτέλεσμα.

Έλεγχοι και από την Περιφέρεια

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikifocus.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, έδωσε εντολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας να αποστείλει κλιμάκιο υπαλλήλων προκειμένου να ελέγξει όλες τις άδειες που αφορούν τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων καθώς και τη λειτουργία τους.

Πάντως, πηγές του Δήμου Νέας Προποντίδας κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις, που έχουν ως στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα της περιοχής στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, καθώς και για «αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα» για τη δημιουργία εντυπώσεων.

(φωτο αρχείου)

ΠΗΓΗ: halkidikifocus.gr