Η καμπάνα με την οποία κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ

Με βαριά καμπάνα απειλείται ο ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν στην Τούμπα στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, που οδήγησαν στην οριστική διακοπή του ντέρμπι.

Εκτός από το μεγάλο χρηματικό πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο Ιβαν Σαββίδης και τις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών που θα χρειαστεί να εκτίσει ο ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς κινδυνεύουν με αφαίρεση έως και 6 βαθμών, ενώ και το παιχνίδια κυπέλλου θα χαθεί στα χαρτιά με σκορ 3-0 υπέρ του φιλοξενούμενους. (η ρεβάνς θα διεξαχθεί κανονικά στο Καραΐσκάκη)

Παράλληλα θα υπάρξουν κυρώσεις και από την πολιτεία βάσει του νόμου με διοικητικά πρόστιμα και κλείσιμο συγκεκριμένων θυρών ακόμη και μετά το τέλος της τιμωρίας.

Αν και όλα θα κριθούν στα πειθαρχικά όργανα αλλά και από τα άρθρα που θα κληθεί ο ΠΑΟΚ.

Το σίγουρο είναι πως σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΑΠ,  ομάδα που, λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου, εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το Φ.Α., τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.

Τώρα αν κάνει πράξη ο Ιβάν Σαββίδης την απειλή του ότι δεν θα κατεβάσει τον ΠΑΟΚ στη ρεβανς, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο παρ. 4 ομάδα που δεν εμφανίζεται να αγωνιστεί για οποιονδήποτε λόγο -εκτός από τις άλλες συνέπειες- χάνει τον αγώνα και επιβάλλονται σε βάρος της σωρευτικά α. χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. και β. ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο θα λάβει μέρος.

Από αυτά που έχουν γραφτεί στο φύλλο αγώνα ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ αναφέρει στο άρθρο 15 (Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες)

Για το ποτήρι που έπεσε στον Μάρκο Σίλβα….

α) Η ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου που νόμιμα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ.

Για την ρίψη φωτοβολίδων

β) Εάν η ρίψη αφορά σε φωτοβολίδα καμπύλης τροχιάς τότε ο διαιτητής διακόπτει προσωρινά τον αγώνα και σε βάρος της υπαίτιας ομάδας επιβάλλεται χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ

γ) Εάν, μετά την επανέναρξη του αγώνα, επαναληφθεί η, κατά τα ως άνω, ρίψη φωτοβολίδας καμπύλης τροχιάς ο αγώνας διακόπτεται οριστικά και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά α. με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000) και β. με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για μια (1) αγωνιστική ημέρα.

ε) Εάν η ρίψη αφορά σε φωτοβολίδα ευθείας βολής (έστω και μίας) και κάθε άλλου αντικειμένου, που δύναται να προκαλέσει σωματική βλάβη σε όλους όσους νόμιμα ευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου, τότε ο διαιτητής διακόπτει οριστικά τον αγώνα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Στην περίπτωση αυτή η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με α. χρηματική ποινή από σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ και β. ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από μια (1) έως δύο (2) αγωνιστικές ημέρες

Για την  είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο

β) Η είσοδος οπαδών κατά τη διάρκεια του αγώνα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Εάν η είσοδος δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως ενενήντα χιλιάδες (90.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από μια (1)) έως δύο (2) αγωνιστικές. Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα.

γ) Εάν από την είσοδο σημειώθηκαν βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας τότε επιβάλλεται χρηματική ποινή από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα.

Τώρα θα παίξει ρόλο και η άσκηση πειθαρχική δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα όπου αν χαρακτηρίσει τα επεισόδια εκτεταμένα προβλέπεται χρηματική ποινή εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (70.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000) και ποινή διεξαγωγής δύο (2) έως τρεις (3) αγώνες χωρίς θεατές και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα, εάν τα επεισόδια έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμα και αν τιμωρηθεί για το ματς με τον Ατρόμητο ο ΠΑΟΚ δεν θα θεωρηθεί υπότροπος γιατί πρόκειται για ρίψεις αντικειμένων μετά το τέλος του αγώνα, ενώ στο Κύπελλο υπηρξε οριστική διακοπή.

Σημειώνεται, πάντως, πως με την απεργία των δικηγόρων σε εξέλιξη είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση.

ΠΗΓΗ: http://thessports.gr