Χαλκιδική: Η τραγική ιστορία με την οικογένεια που θρηνεί για τον πατέρα και το 2χρονο παιδί

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους νεκρούς στη Χαλκιδική από τη θεομηνία που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Όπως είπε μιλώντας για τον Ρώσο που σκοτώθηκε μαζί με τον 2χρονο γιο του όταν καταπλακώθηκαν από δένδρο «η ιστορία είναι τραγική. Η πενταμελής οικογένεια την ώρα της κακοκαιρίας πάει να προφυλαχθεί στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Η μητέρα με τα δύο παιδιά μπαίνει από τη ρεσεψιόν και δεν έπαθαν τίποτα. Ο πατέρας με το τρίτο παιδί της οικογένειας πάει έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου και πέφτει το δέντρο πάνω του!».

Ο κ. Καρράς περιέγραψε και πώς έχασε τη ζωή της η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της σε ταβέρνα της περιοχής: «Η Ρουμάνα βρισκόταν κάτω από το κιόσκι, χώθηκε κάτω από το τραπέζι για να προστατευτεί, κράτησε και το παιδάκι. Αυτό της ξέφυγε από τα χέρια, βγήκε από το κιόσκι, το παρέσυρε ο αέρας και το χτύπησε σε τζαμαρία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα».

Σχολιάζοντας τη σφοδρότητα των φαινομένων σε συνδυασμό με την παρουσία αρκετών επισκεπτών στην περιοχή ο κ. Καρράς είπε ότι «μπροστά στα γεγονότα που συνέβησαν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Όλες οι παραλίες ήταν γεμάτες κόσμο. Ο καιρός είχε αρχίσει να χαλάει μισή ώρα νωρίτερα και ο κόσμος εξακολουθούσε να είναι στις παραλίες».

«Όλα έγιναν σε 15 λεπτά. Η κατάσταση ήταν τρομακτική, κανείς δεν θα μπορούσε να αντιδράσει ψύχραιμα αν βρισκόταν στην παραλία με αποτέλεσμα ο ανεμοστρόβιλος να πετάει τους ανθρώπους και για αυτό είχαμε πολλούς τραυματίες» περιέγραψε τις σκηνές που έζησε η Νέα Προποντίδα το βράδυ της Τετάρτης.

«Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα είχαμε τόσο ακραία φαινόμενα στην περιοχή μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Καρράς έκανε λόγο για τρία βασικά προβλήματα: «η ηλεκτροδότηση που αποκαθίσταται σταδιακά, η υδροδότηση που αποκαθίσταται με πιο αργούς ρυθμούς, και η καθαριότητα».

Σύμφωνα, τέλος, με την αίσθηση που έχει αποκομίσει «οι μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπήρξαν κάποιες αναχωρήσεις επισκεπτών από την περιοχή αλλά πληροφορούμαι ότι όσοι ήταν να έρθουν το Σαββατοκύριακο δεν ακυρώνουν».

«Τρέξτε, μπείτε μέσα»

 Τον πανικό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική κατέγραψε σε βίντεο ένα ζευγάρι Βρετανών το οποίο το βράδυ της Τετάρτης δειπνούσε σε εστιατόριο της περιοχής. «Οι άνεμοι σήκωναν τις τζαμαρίες σαν χαρτοπετσέτες» είπαν στη Daily Mail ο 48χρονος Άντρι Τζίλκραϊστ και η 43χρονη σύζυγός του Κέιτι.

Όπως περιέγραψαν, μέσα σε λίγη ώρα θαμώνες και προσωπικό άρχισαν να τρέχουν προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να μαζέψουν μπουκάλια και ποτήρια. Σε κατάσταση πανικού οι σερβιτόροι φώναζαν στον κόσμο να τρέξει και να μπει μέσα, και παράλληλα πηδούσαν πάνω από τα τραπέζια προκειμένου να κλείσουν τις τζαμαρίες.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, με τίποτε. Αν βρισκόσουν εκεί έξω δεν θα είχες καμία τύχη. Αν ήσουν στο μπαλκόνι οι άνεμοι θα σε πέταγαν 100 χιλιόμετρα μακριά μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», δήλωσε ο Άντρι Τζίλκραϊστ. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε το ζευγάρι μαζί με την 9χρονη κόρη τους τελικά κατέφυγαν στην τουαλέτα του εστιατορίου προκειμένου να προστατευτούν.

«Η καταιγίδα κράτησε πάνω από μισή ώρα, ίσως 40 λεπτά. Μείναμε στο εστιατόριο μία-μιάμιση ώρα μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε. Και το προσωπικό ήταν τρομοκρατημένο, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους δικούς του στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά ούτε οι γονείς τους δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Βρετανός τουρίστας.

Ο απολογισμός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας είναι επτά νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες.

Ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς παρομοίασε τη φονική κακοκαιρία με το μπουρίνι του Ιουλίου του 1983 με τους εννέα νεκρούς στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οριζόντιες ταχύτητες των ανέμων έφτασαν τα 100 χλμ την ώρα, όμως δημιουργήθηκαν έντονα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, με τους ανέμους μέσα στους στροβίλους να φτάνουν τα 400 χλμ την ώρα. «Τα ρεύματα αυτά αναπτύσσονται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους είναι τεράστιες», εξήγησε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ένας από τους τραυματίες παρομοίασε αυτό που έζησε με τσουνάμι. «Σαν τσουνάμι, τζάμια, έπεσαν πάνω μου, δεν έβλεπα τίποτα, έτρεχε αίμα, σε δευτερόλεπτα έγιναν όλα», περιέγραψε. Ένας ακόμη τραυματίας σημείωσε ότι «στα 10 μέτρα πήγα να πλησιάσω το αυτοκίνητο, άκουσα ένα μπαμ, δεν κατάλαβα».

madata.gr