Θρίλερ με τη σορό του 19χρονου που έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία - Πώς η μοίρα τον έφερε στον «παράδεισο» της Νέας Καλλικράτειας

Ο Τζόναθαν Ζομάρ γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2003 και ήταν ο μεσαίος από συνολικά πέντε αδέλφια.

Μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη βόρεια της Γαλλίας, το Φουρμί, με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκους. Η ιστορία του στην Ελλάδα έγινε γνωστή μετά από μία ανάρτηση της οργάνωσης «Kids Save Lives» όπου γινόταν έκκληση για «αίμα και αιμοπετάλια για τον 19χρονο Τζόναθαν που πάσχει από λευχαιμία». Στην ανάρτηση στις 24 Ιουνίου αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζόναθαν βρισκόταν στη Χαλκιδική και έψαχνε να βρει δουλειά για την καλοκαιρινή σεζόν, όμως η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς.

Στην πραγματικότητα ο 19χρονος για πάντα Τζόναθαν, καθώς δεν πρόλαβε να κλείσει τα 20 του χρόνια, ήταν ένας ερωτικός μετανάστης. Γνώρισε την κοπέλα του, την Τατιάνα, στο λύκειο στη Γαλλία και όταν αυτή μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα της στην Καλλικράτεια τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Τζόναθαν αποφάσισε να την ακολουθήσει, καθώς δεν ήθελε να χωρίσουν. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2022 πήρε την απόφαση να έρθει στη Χαλκιδική, κάτι το οποίο φαίνεται πως η οικογένειά του πίσω στο Φουρμί δεν ενέκρινε.

Από τους λίγους μήνες που κατάφερε να ζήσει και απολαύσει την Ελλάδα, ο Τζόναθαν αποφάσισε ότι ήθελε να μείνει για πάντα εδώ. Η Χαλκιδική για εκείνον ήταν «παράδεισος», όπως έλεγε, και το αγαπημένο του μέρος ήταν η θάλασσα της Νέας Καλλικράτειας. Του άρεσαν τα καλαμαράκια, το τζατζίκι και να παίζει Minecraft. Είχε έρθει βόλτα και στη Θεσσαλονίκη και είχε επισκεφθεί τον Λευκό Πύργο. «Ήταν ήρεμος, ένας άγγελος», αναφέρει χαρακτηριστικά η μητέρα της συντρόφου του, η Κάτια Μαρκές στη Voria.gr, η οποία στάθηκε δίπλα του τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Ο Τζόναθαν με τη σύντροφό του

 

Η διάγνωση και ο αγώνας με τον χρόνο

Η ζωή του στη Χαλκιδική κυλούσε ήρεμα και ο Τζόναθαν ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Κρήτη για να δουλέψει σεζόν σε ξενοδοχείο, ωστόσο όλα αυτά άλλαξαν σε μία στιγμή μία μέρα του Ιουνίου. Το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση για τη μεταφορά ενός 19χρονου από το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Ο Τζόναθαν θα γνωρίσει κατά τη μεταφορά του τον διασώστη και ιδρυτή του «Kids Save Lives» Αναστάση Στεφανάκη, ο οποίος θα σταθεί δίπλα του στην σχεδόν τρίμηνη μάχη που θα δώσει με τον καρκίνο.

«Όταν έφτασα στο Κέντρο Υγείας αντίκρισα έναν νεαρό, κατάλευκο στο πρόσωπο με πάρα πολύ γρήγορες σφίξεις και όλα επάνω του έδειχναν ότι δεν είναι καλά, ότι είναι ένα περιστατικό σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Στεφανάκης. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου μία ομάδα γιατρών έπεσε επάνω στον Τζόναθαν και του έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να βρουν τι ακριβώς πήγαινε λάθος. Ο Τζόναθαν διαγνώστηκε με μία επιθετική μορφή λευχαιμίας και η πρόγνωση των γιατρών δεν ήταν θετική.

Ο Τζόναθαν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί ζήτησαν επειγόντως αίμα και αιμοπετάλια. Η ανταπόκριση του κόσμου μετά την έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ανεπανάληπτη. Πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας έσπευσαν να βοηθήσουν με τον πιο απλό τρόπο, τη δωρεά αίματος, έναν 19χρονο που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ.

Ο Τζόναθαν υποβλήθηκε στον πρώτο κύκλο χημειοθεραπείας, ωστόσο μετά από λίγες μέρες ο οργανισμός του κατέρρευσε. Ο 19χρονος είχε προσβληθεί από μικρόβια στο στομάχι και στο έντερο και είχε πάθει σηψαιμία. Μάλιστα, τότε ήρθαν και οι γονείς του 19χρονου ήρθαν εκτάκτως από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη για να είναι κοντά στον γιο τους και έμειναν για περίπου μία εβδομάδα στο πλάι του. Μετά από μία σκληρή μάχη στη ΜΕΘ, ο Τζόναθαν κατάφερε να βγει νικητής και συνέχισε στον δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας.

«Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ήξερε πως θα πεθάνει», αναφέρει η κ. Μαρκέζ σχετικά με το πώς αντιμετώπιζε ο Τζόναθαν τη διάγνωση. Άλλωστε και οι γιατροί είχαν δώσει προσδόκιμο ζωής δέκα μήνες, κάτι που ήταν αβάσταχτο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους κοντινούς τους ανθρώπους. Εν τέλει, ο Τζόναθαν κατέληξε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας. Η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία και υπέστη δύο φορές καρδιακή ανακοπή. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου κατάφερε την πρώτη φορά να τον επαναφέρει μετά από σκληρή προσπάθεια 40 λεπτών, όμως τη δεύτερη φορά η καρδιά του δεν άντεξε και τελικά κατέληξε.

Η μάχη για τη σορό

Αν και σήμερα έχουμε 12 Σεπτεμβρίου, η σορός του Τζόναθαν παραμένει στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο λόγος είναι ότι έχει ξεσπάσει μία «μάχη» ανάμεσα στην οικογένειά του στην Ελλάδα και στη βιολογική του οικογένεια στη Γαλλία, οι οποίες τον θέλουν κοντά τους.  Ο Τζόναθαν φέρεται να ήθελε να μείνει για πάντα στην Ελλάδα, είτε στη ζωή είτε στο θάνατο, και μάλιστα προτιμούσε να αποτεφρωθεί. Η οικογένειά του στη Γαλλία, όπως είναι φυσικό, τον θέλει πίσω στο Φουρμί, για να του πει αντίο από κοντά μία τελευταία φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο φέρεται να έχει δώσει στην οικογένεια του Τζόναθαν στη Γαλλία προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έρθει στην Ελλάδα για να παραλάβει τη σορό. Διαφορετικά αυτή θα δοθεί στον ετεροθαλή αδελφό του που έχει έρθει στη Χαλκιδική για να πραγματοποιήσει την τελευταία επιθυμία του Τζόναθαν, η οποία ήταν να αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα και οι στάχτες του να διαμοιραστούν σε δύο τεφροδόχους. Η μία θα πάει στη σύντροφό του και η άλλη στον αδελφό του, τον Στίβεν.

Η σύντομη ζωή του Τζόναθαν άγγιξε χιλιάδες πολίτες και η είδηση του θανάτου τού σκόρπισε θλίψη τόσο στην τοπική κοινωνία της Καλλικράτειας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Μακάρι να τα είχαμε καταφέρει. Είμαστε μόνο άνθρωποι όμως. Με την ανθρώπινη ύπαρξή μας μπορούμε να βοηθάμε, αλλά άλλος αποφασίζει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Τελετή - συγκέντρωση στη μνήμη του Τζόναθαν

 

ΠΗΓΗ: VORIA.GR