Newsletter Επιμελητήριου Νο46

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του...

 

 

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·         ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΣΠΑ

Κατόπιν της υποβολής του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση η πρόταση νόμου “Διαχείριση, Έλεγχος και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020”. Το σχέδιο νόμου αποτελεί το πλαίσιο για τη λειτουργία του συστήματος των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, τα οποία λειτουργούν βάσει ενός κοινού πλαισίου που ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το σχέδιο νόμου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη υλοποίησης της νέας Προγραμματικής Περιόδου και καταρτίστηκε με βάση τις προτεραιότητες και το αναπτυξιακό όραμα του “Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020″, το οποίο επιδιώκει να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ευημερίας με βάση την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρωτογενή τομέα. Η διάρθρωση του Σχεδίου αποτελείται από δύο μέρη: (α) Στο πρώτο μέρος τίθενται οι αρχές που διέπουν το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εφαρμόζεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΤΠΑ, ΕΚΤ και Ταμείου Συνοχής, (β) Στο δεύτερο μέρος καθορίζονται οι αρχές που διέπουν το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εφαρμόζεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Θάλασσας και Αλιείας). Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 2/12/2014.

  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, μέλος της Αστικής Σύμπραξης (ΑΣ) «Συνέργια για την Απασχόληση στη Χαλκιδική» και με το διακριτικό τίτλο «Συνέργια», ενημερώνει τα μέλη του ότι το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Πολύγυρος – Διοικητήριο), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση πραγματοποίησης συναντήσεων επιχειρηματιών και ανέργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέες ευκαιρίες Απασχόλησης στην Χαλκιδική – Αντίδοτο στην Κρίση». Την εκδήλωση τη διοργανώνει η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ και η ώρα έναρξη της  εκδήλωσης είναι 10.30 πμ και λήξης 15.15. Στην εκδήλωση θα  παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και οι στόχου του προγράμματος, ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις τρίωρης περίπου διάρκειας μεταξύ επιχειρηματιών και ανέργων . Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 2371024407, 24507 (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.).

 

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ LEGNO E EDILIZIA ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι  το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως LEGNO E EDILIZIA(19-22.02.2015, www.legnoeedilizia.com), θα πραγματοποιήσει στην Βερόνα (Ιταλία), μια επιχειρηματική αποστολή. Η αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) με την αεροπορική εταιρία LUFTHANSA μέσω Μονάχου και επιστροφή την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015. Η εν λόγω Έκθεση περιλαμβάνει τους εξής τομείς: (α) Wood: Export and distribution, (β) Wooden frameworks and coverings, (γ)  Structural woodworks: trusses, glue laminated wood, boards and panels, (δ) Woodworking machinery and tools, (ε) Wood forms, frames and timbering for building industry, (δ) Prefabricated wood houses and covering systems, (ε) Special wood furnishing: floorings, ceilings, panelling, internal staircases, doors and windows, (στ) Glues and adhesives, paints and mordants, (ζ) Safety equipments, (η) Coverings and roofings: insulating materials and accessories, (θ) Consulting and planning companies, (ι) Fastening Tools, (κ) Magazines and technical press, (λ) Institutions et Associations. Όσα από τα μέλη του Επιμελητήριου Χαλκιδικής ασχολούνται  με την εισαγωγή & επεξεργασία του ξύλου, ή είναι κατασκευαστική εταιρία που της ενδιαφέρει το ξύλο στις δομικές κατασκευές ή αν ενδιαφέρετε να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις των προαναφερόμενων τομέων, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, την κα Μπέττυ Μακρή (τηλ:2310.947744, 947844, 951272, e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) για να δηλώσετε συμμετοχή και για οποιαδήποτε πληροφορία .

 

·         ΟΑΕΔ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 6.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με σκοπό τη δημιουργία 6.000 θέσεων (επιπλέον των 5.000, που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μόνο μια αίτηση υπαγωγής και έως δύο θέσεις απασχόλησης. Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην α' φάση του παρόντος προγράμματος και οι αιτήσεις τους είναι σε στάδιο αναμονής. Στις περιπτώσεις αυτές, οι προηγούμενες αιτήσεις δεν εξετάζονται. Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στη β' φάση του προγράμματος:(α)  Δικαιούχοι του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30- 66 ετών», (β)  Επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30- 66 ετών» για τις υπολειπόμενες 2.500 θέσεις, (γ) Επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α' φάση του παρόντος «Προγράμματος επιχορήγησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών» και οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους γίνεται με τη χρήση κωδικών πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ. Εργοδότες που δεν διαθέτουν κλειδάριθμο, θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), προκειμένου να πιστοποιηθούν. Το υπόδειγμα της αίτησης, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Στην ίδια σελίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

  • ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ

Η τρόικα έστειλε σήμερα τα ξημερώματα την πολυπόθητη απάντηση με e-mail στα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό. Στο e-mail  ζητά πιο ρητές δεσμεύσεις και διευκρινίσεις στα δημοσιονομικά. Τα μέτρα που ασκείται πίεση να εφαρμοστούν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων: (1) να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, (2) να επαναξιολογηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, (3) το ΔΝΤ πιέζει για τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια, 4) απαιτεί την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, (5) κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, (6) επιβολή φόρου πολυτελείας, (7) αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, (8) επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς-συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, (9) παραμένει στα 1.500 ευρώ το όριο ακατάσχετο λογαριασμού, (10) πάγωμα συντάξεων έως το 2017, (11) αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης, θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά, (12) κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη (σε εφαρμογή σταδιακά από το 2019)

  • ΥΠ.ΑΝ.: 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 

Τη διάθεση πρόσθετης πίστωσης ύψους 20 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.  Με τη νέα πρόσθετη πίστωση το συνολικό ποσό της ετήσιας πίστωσης ανέρχεται πλέον σε 135 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν εντός του Δεκεμβρίου σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δικαιούχους της δράσης του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

 

  • ΧΡΕΗ 333,7 ΕΚΑΤ. «ΜΠΗΚΑΝ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ – ΣΤΙΣ 12.827 ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Οφειλές 333,7 εκατ. ευρώ «έβαλαν» στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων συνολικά 12.827 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο πρώτο 15ήμερο ισχύος του νέου τρόπου διακανονισμού των χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (που παρακολουθεί οφειλές άνω των 5.000 ευρώ) 7.737 ρύθμισαν χρέη 274,6 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, 4.209 οφειλές 89,7 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ, 879 ποσό 7,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ και μόλις 2 ποσό 37,7 εκατ. ευρώ στο ΕΤΑΑ..

·         ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, από 6,5% που είναι σήμερα, σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και μείωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου είναι από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το e-mail που έστειλε την Κυριακή η κυβέρνηση στην τρόικα, απαντώντας και στα πέντε αιτήματα που θέτουν οι δανειστές. Ακόμη, θεσπίζονται πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ, καθώς περικόπτονται περίπου 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ από τα 230 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του. Στις αντιπροτάσεις της Αθήνας προστίθενται η ήδη συμφωνημένη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιουλίου, που θα πλήττει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών) αλλά και το πακέτο των αλλαγών στο εργασιακό. Ωστόσο, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και αν αυτό γίνει δεκτό θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν «πάγωμα» συντάξεων και τη διετία 2016- 2017 και αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά (δηλαδή από τα 4.500 ένσημα στα 6.500 ένσημα). Παράλληλα, προβλέπεται κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 έτη, με εφαρμογή όμως του μέτρου από το 2019 και 3ετή μεταβατική περίοδο.

·         ΣΕΤΕ: 1,5 ΔΙΣ. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗN ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

Στα 1,5 δισ. ευρώ τοποθετεί την απώλεια εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

·         ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ Ε9

Τρεις διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 και κατ' επέκταση του νέου ΕΝΦΙΑ μετά τη διαπίστωση ότι συρρέουν κατά χιλιάδες οι φορολογούμενοι στην ιστοσελίδα του συστήματος TAXISnet για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές-τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασής τους. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι όσοι έχουν μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, λόγω της διόρθωσης του Ε9, να προσκομίζουν στην Εφορία απλή υπεύθυνη δήλωση και όχι όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται κατά περίπτωση. Το 2ο και εξίσου σημαντικό θέμα είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση μόλις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών για διορθώσεις και έλεγχο του Ε9 είναι μεγάλο. Και για αυτό το θέμα η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί παράταση μερικών ημερών ή και εβδομάδων. Το 3ο ζήτημα που αναμένεται να λυθεί άμεσα είναι για ορισμένους ιδιοκτήτες που θέλουν να αλλάξουν την περιουσιακή τους κατάσταση που μεταβλήθηκε μέσα στο 2014 και ακόμη δεν μπορούν να το πράξουν. Η εν λόγω εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει εντός των επομένων ημερών και συγκεκριμένα μετά τις 19 Δεκεμβρίου και γι' αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων ώστε να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν και να πάνε για διορθώσεις του Ε9 στην Εφορία. Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου τα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι τα ακόλουθα: Α) Αν ένα κτίσμα είναι ημιτελές αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), (Β) Αν ένα ακίνητο είναι ιδιοχρησιμοποιούμενο από νομικό πρόσωπο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αυτό αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων ή τη δήλωση των ακινήτων στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. ως έδρα ή υποκατάστημα, (Γ) Στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή επαγγελματικών στεγών, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, αφού η εκκαθάριση του φόρου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις δηλώσεις Ε9 και Ε2. 

  • ΠΡΟΣΦΟΡΑ 1,234 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Ποσό 1,234 δισ. ευρώ θα εισρεύσει άμεσα στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου από την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ κάθε χρόνο θα εισπράττονται περίπου 30 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο για τα αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν για συνολικά 40 χρόνια.

·         ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Αμετάβλητη στο 11,5% έμεινε τον Οκτώβριο, για τρίτο συνεχή μήνα,  η ανεργία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. To ποσοστό  υποχώρησε σε σχέση με  τον Οκτώβριο του 2013 οπότε ήταν στο 11,9%. Ο αριθμός των ανέργων πάντως αυξήθηκε κατά 60.000 στα 18,39 εκατομμύρια. Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία παραμένει στο 10,0% τον Οκτώβριο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ υποχώρησε από το 10,7% του Οκτωβρίου του 2013. Μεταξύ των κρατών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Γερμανία (4,9%) και την Αυστρία (5,1 %), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (25,9% τον Αύγουστο του 2014) και την Ισπανία (24,0%).

·         ΨΗΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Την υπερφορολόγηση των Ελλήνων ιδιοκτητών  που κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση ανάμεσα στους 28 της ΕΕ, επιβεβαιώνει έκθεση της Κομισιόν. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλουν οι Έλληνες ως φυσικά πρόσωπα αντιστοιχεί στο 1,56% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 0,89% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση, των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης στις χώρες που αναζητούσαν σημαντική άνοδο των κρατικών εσόδων. Επιπλέον στη χώρα μας, όπως άλλωστε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δεν επιβάλλεται φόρος επί του «πλούτου», ο οποίος αφορά τη φορολόγηση του συνόλου της περιουσιακής κατάστασης των πλούσιων φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης πάσης μορφής ιδιοκτησίας (όχι μόνο ακίνητης) και αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ανισότητες.

  • ΝΕΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 

Συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης το Νοέμβριο, αν και ο σχετικός δείκτης εμφάνισε μικρή άνοδο, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να συνεχίζουν τις απολύσεις και να μειώνουν τις τιμές, καθώς μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Markit. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI), η οποία αντιστοιχεί στο 10% περίπου της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες το Νοέμβριο, από 48,8 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί την ανάπτυξη. Η μικρή αύξηση του δείκτη οφείλεται στη σταθεροποίηση της παραγωγής μετά την πτώση της τους προηγούμενους δυο μήνες.

  • ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 9,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην επιβολή υψηλών προστίμων, 9,4 εκατ. ευρώ, για μαύρη αδήλωτη εργασία προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και τον Οκτώβριο, οπότε ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του προσωπικού. Σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, θα έχει και η υποχρέωση πλέον των εργοδοτών να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. 

       

·         Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΤΟ «ΛΕΥΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΕΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας θεωρεί το υπουργείο Εργασίας τη θεσμοθέτηση του «Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων Περσέας», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Το Μητρώο, θα καταγράφει τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους. Για την ένταξη στο Μητρώο, θα λαμβάνεται υπόψη κυρίως η συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

·         ΠΡΩΤΗ ΣΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παρόλο που τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λετονία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων στην Ευρώπη. Οι νεκροί από τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται 1,24 εκατομμύρια και σε 50 εκατομμύρια οι τραυματίες, ενώ στην Ευρώπη, οι θάνατοι από τροχαία ανέρχονται σε 40.000 και οι τραυματίες σε 1,7 εκατομμύρια, που κοστίζουν εκτός από τις ανθρώπινες ζωές και το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.  Σε ό,τι αφορά την ευθύνη της πρόκλησης ατυχημάτων, για τα τροχαία ατυχήματα ευθύνεται συντριπτικά έναντι άλλων παραγόντων ο ανθρώπινος παράγοντας και δευτερευόντως άλλοι, όπως η κατάσταση του οδικού δικτύου, η κατάσταση το οχήματος, κ.α.

·         ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΑΝΤΙ  65 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΗ MAKRO Cash & Carry

Έναντι 65 εκατ. ευρώ περνάει και επίσημα στην αλυσίδα Σκλαβενίτης το σύνολο των μετοχών της MAKRO Cash & Carry, μέλους του γερμανικού Metro Group. Σύμφωνα με την αλυσίδα Σκλαβενίτης, η επένδυση σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής. Με την εξαγορά θα λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Cash & Carry σε 9 επιπλέον σημεία, εκ των οποίων τα 7 σε μεγάλες πόλεις εκτός Αττικής. Η Σκλαβενίτης, με κύκλο εργασιών περίπου 1,2 δισ. ευρώ και 8.500 εργαζομένους, διαθέτει 110 καταστήματα λιανικής στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο κύκλος εργασιών της MAKRO το τελευταίο έτος ανήλθε σε περίπου 300 εκατ. και η εταιρεία απασχολεί 1.000 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού