Χελώνα βρέθηκε νεκρή στην Καλλικράτεια

 

Χθες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρή μία θαλάσσια χελώνα τεραστίων διαστάσεων στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ηράκλειας, κοντά στον τέως παιδότοπο Κινγκ Κονγκ.

Η χελώνα υπολογίστηκε κοντά στο 1 μέτρο και πιθανώς ανήκει στο είδος καρέτα καρέτα που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Φαίνεται να έχει ξεβραστεί στην ακτή και στο ένα της πόδι υπήρχαν απομεινάρια από δίχτυ.

Παράλληλα, υπήρχε δεμένο και σκοινί στο αριστερό μπροστινό της πόδι, με το οποίο μάλλον την τράβηξαν έξω από το νερό.

Μετά από σχετική έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η χελώνα μπορεί να πιάστηκε σε δίχτυα ψαράδων ή να οδηγήθηκε στο θάνατο μετά από κατάποση σακούλας, καθώς μάρτυρας περιέγραψε ότι την έβλεπε για κάποιες μέρες να κολυμπάει στα ρηχά βαριανασαίνοντας. 

Είναι συχνό το φαινόμενο να πιάνονται χελώνες στα δίχτυα και μη μπορώντας να ελευθερωθούν συχνά πνίγονται. Οι χελώνες, παρόλο που εντοπίζουν τα δίχτυα στο νερό, προσέρχονται σε αυτά με σκοπό την εύκολη λεία, καθώς τρέφονται με μικρά ψάρια. Όταν, όμως, μπλεχτούν στα δίχτυα, δεν μπορούν να βγουν στην επιφάνεια, ώστε να πάρουν οξυγόνο και καταλήγουν να πνίγονται, παθαίνοντας ασφυξία.

Μιλώντας με ψαράδες που δέχτηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο μάθαμε ότι αρκετές φορές πιάνονται χελώνες στα δίχτυα ή και μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι τα δελφίνια προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των διχτυών.