Σοκ στη Ν. Τρίγλια: Φριχτό θάνατο βρήκαν κατοικίδια

Κραυγή αγωνίας από μέλη φιλοζωικών οργανώσεων-Βαριές καταγγελίες

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο κακοποίησης και θανάτωσης κατοικίδιων ζώων και στη Χαλκιδική.

Έπειτα από τα τελευταία κρούσματα δηλητηριάσεων με φόλες στον Πολύγυρο, ασυνείδητοι χτύπησαν στην περιοχή της Νέας Τρίγλιας. Με μια «σκληρή» ανάρτηση στο λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Νέας Προποντίδας κάνει λόγο για «μακελειό». Στην ίδια ανάρτηση δημοσιεύονται και φωτογραφίες που προκαλούν σοκ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ομάδας «δολοφόνοι παντού, αθώα πλάσματα να ξεψυχούν στα χέρια μας, γεμάτα πόνο, ανήμπορα, με μάτια θολά, με φριχτά ουρλιαχτά…». Σύμφωνα με τις καταγγελίες σχεδόν δέκα σκυλιά -ενήλικα και κουτάβια- πέθαναν από τα δηλητήρια που σκόρπισαν άγνωστοι στην περιοχή.
Η ΕΘ.Ο.ΔΗ.Π. απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να καταγγέλλουν τους υπαίτιους αυτών των εγκληματικών πράξεων, απαιτώντας δικαιοσύνη για τις αθώες ψυχές που χάνονται. Παράλληλα, θέτει ζητήματα δημόσιας υγιεινής και καθαριότητας ως προς την περισυλλογή των νεκρών ζώων και καλεί τους αρμόδιους να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μέλος φιλοζωικής οργάνωσης, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καταγγέλλει στο halkidikifocus.gr ότι «σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ισχυρά δηλητήρια από σκευάσματα άγνωστης προέλευσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τον άνθρωπο». Το ίδιο άτομο αναφέρει πως πολλές φορές πτώματα ζώων καταλήγουν ακόμη και σε κάδους σκουπιδιών.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι εικόνες που παρατηρούμε συχνά είτε σε κεντρικούς δρόμους είτε σε άλλους υπαίθριους χώρους με «κουφάρια» κατοικίδιων, μόνο αποκρουστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Εκτός από την «οπτική» ρύπανση, ελλοχεύουν και πολλοί κίνδυνοι. «Όταν το πτώμα ενός τετράποδου εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρχίζει η αποσύνθεσή του, εκτός από τη δυσοσμία που αναδίνει, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία», εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο κτηνίατρος και προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Σπήλιος Γεωργιάδης. «Δεν έχει σημασία η αιτία θανάτου. Είτε προήλθε από λήψη ισχυρού δηλητήριου είτε όχι είναι υπαρκτή η επικινδυνότητα. Όλα είναι πιθανό να συμβούν», προσθέτει.
Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι η διαχείριση των νεκρών ζώων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους Δήμους. «Για λόγους ασφάλειας και υγιεινής θα πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικούς κλιβάνους και να γίνεται καύση όπως συμβαίνει με τα υποπροϊόντα των σφαγείων. Δυστυχώς στη Χαλκιδική δεν λειτουργούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις, το οικονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδυνατούν να το καλύψουν», σημειώνει. Το ζήτημα αφορά και τα νεκρά παραγωγικά ζώα που απομακρύνονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
Σοβαρές είναι οι δυσκολίες και για τη νεκροψία κατοικίδιων ζώων προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του σκευάσματος που κατανάλωσε. «Η διαδικασία είναι επίπονη και χρονοβόρα, καθώς γίνεται δειγματοληψία από τα σπλάχνα του ζώου και το αποστέλλουμε για εργαστηριακή εξέταση. Απαιτείται μια χημική μέθοδος για να προσδιοριστούν οι ‘θανατηφόρες’ ουσίες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ο παράγοντας: κόστος», εξηγεί ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Χαλκιδικής. «Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όσο να εντοπιστεί επ’ αυτοφώρω ο υπεύθυνος για τη θανάτωση του ζώου», υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας

Το φρικιαστικό περιστατικό καταδικάζει ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενώ όπως δηλώνει στο halkidikifocus.gr ο Δήμαρχος, Μανώλης Καρράς θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις των εθελοντικών φορέων για την περισυλλογή των θανατωμένων ζώων υπογραμμίζει ότι «γίνεται υγειονομική ταφή και πληρούνται οι όροι υγιεινής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία». Παράλληλα, ο κ. Καρράς κάνει λόγο για απουσία ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές αναφορικά με τα κατοικίδια που ανήκουν σε ιδιώτες. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει να έχουν μεριμνήσει για την τοποθέτηση ειδικού τσιπ στο ζώο έτσι ώστε κατά τη διενέργεια ελέγχου να διαπιστώνεται σε ποιον ανήκει», εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος. Όσον αφορά τα αδέσποτα, με ευθύνη του Δήμου στειρώνονται, εμβολιάζονται, τοποθετείται σήμανση και αφήνονται ελεύθερα στην περιοχή από την οποία έγινε η περισυλλογή τους.
Τέλος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα πίστωση για τη συνέχιση του προγράμματος που αφορά τα αδέσποτα και άμεσα προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με δύο ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι θα καλύψουν αντίστοιχα τα περιστατικά στις Δημοτικές Ενότητες Μουδανιών και Καλλικράτειας.

πηγη: halkidikifocus.gr