Ένα ακόμα καλοκαίρι ταλαιπωρίας στους δρόμους της Χαλκιδικής - Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ακόμα ένα καλοκαίρι ταλαιπωρίας περιμένει τους επισκέπτες της Χαλκιδικής, καθώς ούτε και φέτος το καλοκαίρι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ν.Μουδανιών - Ποτίδαιας από την «Εγνατία Α.Ε» και το οποίο προκαλεί  μποτιλιάρισμα και ταλαιπωρία στους οδηγούς κάθε καλοκαίρι.

 

Καθυστερήσεις προκύπτουν όμως και στο οδικό τμήμα Θέρμης – Γαλάτιστας,  κυρίως λόγω απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν.

Στη σημερινή συνάντηση – σύσκεψη που είχε ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τη διοίκηση και στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ» εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης πέντε έργων ευθύνης της εταιρίας στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας».

Τα πέντε έργα είναι το οδικό τμήμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της «Εγνατία Οδός ΑΕ» Μουδανιά – Ποτίδαια, ο δρόμος Θέρμη – Γαλάτιστα, το δυτικό τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, οι μελέτες για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης και η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ (Αθηνών – Θεσσαλονίκης).

Και στα πέντε έργα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στην υλοποίησή τους, γι’ αυτό και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε τη σύσκεψη, ώστε να ασκηθεί πίεση για την επίλυσή τους και για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα τις πολυετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών.

 

Η πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν τη Χαλκιδική είναι η εξής:

 

Οδικός άξονας Κασσάνδρας (τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια):


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι ενώ το μεγάλο οδικό τμήμα 18 χλμ. Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, που είναι αρμοδιότητας της ΠΚΜ παραδίδεται τον επόμενο μήνα, απομένει στον κεντρικό οδικό άξονα της Κασσάνδρας μόνο ένα τμήμα 4 χλμ., που δεν έχει παραδοθεί και είναι αρμοδιότητας της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Πρόκειται για το τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια, που προκαλεί και τα μποτιλιαρίσματα κάθε καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.


Ο κ. Αντωνούδης επισήμανε σειρά προβλημάτων, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του έργου το φετινό καλοκαίρι, με την παράδοση σε χρήση να μετατίθεται για την επόμενη άνοιξη.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η ΠΚΜ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο τμήμα και ζήτησε προκειμένου να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεριμνήσει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα στο δικό της κομμάτι, σε συνεννόηση με την Τροχαία (σήμανση και ρύθμιση της κυκλοφορίας με παραχώρηση επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στην κατεύθυνση με μεγάλους φόρτους).

 


 Οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα):


Καθυστερήσεις προκύπτουν κυρίως λόγω απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν, όπως είπε ο κ. Αντωνούδης, και στο οδικό τμήμα Θέρμης – Γαλάτιστας. Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν θα λυθεί το ζήτημα των απαλλοτριώσεων θα υπάρξει οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.


Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα απαλλοτριώσεων και η ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο. Θα διεκδικήσουμε από κοινού λύση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά στο τμήμα Θέρμη – Αγία Αναστασία, όμως υπάρχουν εκκρεμότητες. Είναι ένας δρόμος υψηλότατης σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθήσουμε να απεμπλέξουμε το έργο, για να το υλοποιήσει η εταιρία όσο το δυνατόν ταχύτερα».

 

halkidikinews.gr